41. Túlélő Túra
A Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány az idén
41. alkalommal megrendezi meg honvédelmi akadályversenyét
Túlélő Túra 2024. néven.

I. Nemzetközi Gyermektalálkozó, Pákozd-Velence

NEMZETKÖZI GYERMEKTALÁLKOZÓ ÉS HONVÉDELMI VERSENY

AZ I. VILÁGHÁBORÚ BEFEJEZÉSE 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

2018. október 5-7. Pákozd - Velence



A Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete szervezésében, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a Drótszamár Park és Kemping támogató együttműködésével 2018. október első hétvégéjén került megrendezésre a Nemzetközi Gyermektalálkozó és Honvédelmi Verseny.

A gyermektalálkozó elsődleges célja az volt, hogy az első világháború befejezése 100. évfordulója alkalmából egy olyan programot valósítson meg, melynek során az egykor együtt vagy éppen egymás ellen harcolt népek, országok fiatal képviselői találkozhassanak, barátkozhassanak, együtt játszanak és versenyezzenek.

Az első alkalommal megrendezett esemény szervezése során – a támogatások hiányában – nem mertünk túl nagyot álmodni, ezért 2018-ban csak a szomszédos országok kaptak meghívást és Ausztriát leszámítva valamennyi szomszédos ország képviseltette magát. Szlovákiából (Nagytárkány), Ukrajnából (Munkács), Romániából (Temesvár és Gyergyószentmiklós), Szerbiából (Kishegyes) és Horvátországból (Zágráb) érkeztek résztvevők a gyermektalálkozóra, s ők egészültek ki sárisápi, nagysápi, kápolnásnyéki, székesfehérvári és pákozdi diákokkal. Sárisápot kilenc fős rendező stáb és három gyermek képviselte.

A rendezvény október 5-én délután, a Katonai Emlékparkba történt beérkezéssel vette kezdetét, ahol helyben sütött, friss, meleg lángossal fogadtuk a vendégeinket.

17 órakor került sor a hivatalos köszöntésre és a rendezvény megnyitására, melyen Dr. Görög István úr, a HTBK Székesfehérvári Szervezete elnökhelyettese, a Katonai Emlékpark ügyvezetője, valamint Takács János úr, Pákozd Nagyközség polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó során egy rövid, kivetítéses előadás során mutattuk be a résztvevő településeket, illetve az iskolákat.

 

A megnyitót és a KEMPP bemutatását követően a Drótszamár Park és Kempingben elfoglaltuk a szállást és megvacsoráztunk. A szállás elosztásának elve volt, hogy a négyágyas szobákban két-két város diákjai legyenek együtt, ezzel is megteremtve a kapcsolatépítések lehetőségét. A nyelvi különbségek nem okoztak nehézséget, mivel a temesvári csapatot kivéve mindenhol volt magyarul is tudó gyermek, illetve az angol nyelv ismerete biztos alapot adott a beszélgetésekhez.

Az esti túránk célpontja a Bence-hegyen nemrég épült kilátó volt. Onnan együtt csodáltuk meg a Velencei-tó és környéke éjszakai fényeit.

 

Másnap a Katonai Emlékpark volt a Honvédelmi Verseny központja. Nem a különböző helyről érkezett csapatok versengtek egymással, hanem a helyszínen sorsolt és különböző színű kendőkkel jelölt, vegyes csapatok vettek részt az izgalmas és játékos versenyben.

 

Bemelegítésnek közösségi játékokat rendeztünk a vegyes összetételű csapatoknak, melyek sikeres teljesítésének alapfeltétele volt az együttműködés, az együtt tevékenykedés.

A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy azok csak szoros együttműködéssel, közös gondolkodással legyenek teljesíthetők, illetve legyenek játékosak és szórakoztatóak.  Volt íjászat, légpuska lövészet, katonai akadálypálya, morze, vízvezeték-építés, fegyver szét- és összeszerelés, tárazás, torony építése katonai tárgyakból, gránáthajítás, mocsárjárás, „vakonjáró” fantázia nevű feladat, melyben a csapattagok csak hanggal irányíthatták a kilátás nélküli gázálarcot viselő társukat.

 

Az akadályverseny több mint hat órás volt, melyet délben közös ebéddel szakítottunk meg. A gyerekek lelkesek, ügyesek, együttműködők és nagyon vidámak voltak, s a kék, a piros, a sárga és a zöld csapat egyaránt sikerrel teljesítette a feladatokat. 

 

A kempingbe visszatérve vacsora után a közösségi térben folytatódott a programunk. A meghívóban azt kértük, hozzanak magukkal egy-egy első világháborús katonadalt, melyet el is énekelnek. Erre került sor az est első részében. A dalok között közösen emlékeztünk a háború lövészárokharcaiban szenvedett katonákra, az áldozatokra, a sokat szenvedett hátországokra. Ekkor lehetett talán legjobban érezni, hogy az ott lévő gyermekek között nincs különbség, a jelentős földrajzi távolságok és az eltérő nyelvek ellenére egyformán fontosnak érzik a békét, s kölcsönösen tisztelik egymást.

 

 

Az este záró részében Raptor lézerharc játékot rendeztünk, s mivel ekkor már késő estébe hajlott az idő, ezért épületharcászatra rendeztük be a termet. Az önfeledt játék jó zárása volt az izgalmas napnak.

Az utolsó nap is tartogatott érdekes programokat. A reggelit követően a Velencei Hajóállomásról kellemes sétahajókázásra idultunk a tavon. Itt csatlakozott hozzánk Pásztor László ezredes úr, Szlovákia katonai attaséja.

Ebéd után elköszöntünk a kempingtől, utunk a Miskahuszárhoz vezetett bennünket, ahol 14 órakor megtörtént a verseny eredményhirdetése, valamint a Nemzetközi Gyermektalálkozó és Honvédelmi Verseny zárása. A gigantikus szobor lábánál számtalan fotó készült, mindenki mindenkivel szelfizett, s nemigen akaródzott senkinek hazaindulni.

 

A rendezvényt követően kértük a részvevőket, röviden írják meg tapasztalataikat, véleményüket, valamint a székesfehérvári és sárisápi szervezők egy személyes találkozás keretében értékelték a programot. Kijelentjük, hogy a Nemzetközi Gyermektalálkozó és Honvédelmi Verseny teljesítette alapcélját, lehetőséget teremtett a különböző országokban élő fiatalok találkozására, a kapcsolataik kiépítésére és barátsággá erősítésére, valamint az első világháború befejezése centenáriumán felkeltette a fiatalok hadtörténelmi érdeklődését, s ezzel együtt megerősítette bennük a béke fontosságát.

 

Nem csak a szervezőkben, hanem a résztvevőkben is megfogalmazódott a folytatás szükségessége. Igény merült fel, hogy évente két alkalommal is találkozhatnánk, egyszer ugyanitt, a másik alkalommal pedig váltakozó helyszíneken, a most részt vett országokban. Ez még a jövő kérdése, de Zágrábból megüzenték, hogy ők is szeretnének otthont adni hasonló rendezvénynek.
                                                        A szervezők nevében:  Csicsmann János

 

 



Sárisáp Község

Katonai Emlékpark Pákozd

Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

Katasztrófavédelem

Országos Mentőszolgálat

Rendőrség
© 1983 - 2024 Tavaszi Túra, Sárisáp
Támogatásként készítette és üzemelteti: Gregor Tamás (InterPont Plus Kft.)